Carti audio noi:
Pagini : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51Agatha Christie - Disparitia domnului Davenheim
Impreuna cu Poirot il asteptam la ceai pe vechiul nostru prieten, inspectorul Japp de la Scotland Yard. Stateam amandoi la masuta de ceai, asteptandu-i sosirea. - Sper ca nu am intarziat, a inceput el dupa ce ne-a salutat. Drept sa spun, am stat la povesti cu Miller, cel care raspunde de cazul Davenheim. Am ciulit urechile. In ultimele zile, presa vuise ca urmare a ciudatei disparitii a domnului Davenheim, asociatul principal la Davenheim & Salmon.
Asculta |
Descarca |
Victor Hugo - Ultima zi a unui condamnat la moarte
Acum sunt arestat. Trupul imi e inlantuit intr-o carcera, spiritul imi este incatusat de o idee. O idee cumplita, sangeroasa, fara iertare! Nu mai am decat un singur gand, o singura convingere, o singura certitudine: sunt condamnat la moarte! Orice as face, gandul acesta dracesc nu se misca din loc, sta langa mine ca un spectru de plumb, singur si gelos, alungandu-mi orice distractie, fata in fata cu nenorocitul de mine, zgaltaindu-ma cu maini inghetate atunci cand vreau sa-mi intorc privirea ori sa inchid pleoapele.
Asculta |
Descarca |
Guy de Maupassant - Odiseea unei fete
Amintirea acelei seri nu se va stinge niciodata. Vreme de jumatate de ceas am avut senzatia ingrozitoare a fatalitatii de neinvins; am simtit fiorul pe care il ai cand cobori intr-un put de mina. Trecuse de miezul noptii. Mergeam de la Vaudeville catre strada Drouot, strabatand in graba bulevardul. Femeile de strada, cu fusta sumecata, aratandu-si picioarele si ciorapii albi, asteptau in umbra portilor, chemau sau treceau grabite, indraznete, suflandu-ti in ureche doua cuvinte nelamurite si neghioabe.
Asculta |
Descarca |
Edgar Allan Poe - Pisica neagra
Pentru aceasta neobisnuita si, totusi, foarte simpla poveste pe care incep s-o depan pe hartie, nu astept si nici nu cer cuiva crezare. M-am insurat de timpuriu si m-am bucurat nespus cand am inteles ca sotia mea avea o fire asemanatoare. Stiind ce mult tineam la animale, ea nu pierdea nici un prilej sa-mi daruiasca cele mai dragalase exemplare. Aveam pasarele si iepurasi, un pestisor auriu, un caine splendid, o maimuta si o pisica. Era o pisica destul de mare, frumoasa, in intregime neagra si de-o inteligenta izbitoare. Ii dadusem numele Pluto, si-mi devenise tovarasul favorit de joaca.
Asculta |
Descarca |
Edgar Allan Poe - Balerca de Amontillado
Am indurat cum am putut mai bine nenumaratele nedreptati pe care mi le facea Fortunato. Dar cand a trecut la insulte, am jurat sa ma razbun. Dumneata, care-mi cunosti atat de bine firea, iti poti lesne inchipui ca n-am rostit totusi nici un cuvant de amenintare. Odata si odata trebuia sa fiu razbunat, acesta era un lucru bine stabilit, dar tocmai ce este nestramutat in hotararea mea inlatura orice idee de primejdie.
Asculta |
Descarca |
Frank L. Baum - Vrajitorul din OZ
Cu povestea sa memorabila si personajele sale pline de culoare, Vrajitorul din Oz a devenit un basm de referinta al literaturii americane. Desi au trecut mai mult de 100 de ani de la lansarea acestei carti, copiii din intreaga lume sunt inca fascinati de minunata lume a lui Oz. Foarte putini insa stiu faptul ca, sub masca unei povesti simple, se ascund simboluri ezoterice foarte profunde, inspirate din teozofie. Desi Vrajitorul din Oz este perceput a fi un basm inocent pentru copii, totusi personajelor si simbolurilor din aceasta povestire li se poate oferi o a doua interpretare, care variaza foarte mult in functie de perceptia cititorului. Multe analize care au aparut de-a lungul anilor descriu aceasta povestire ca un manifest ateist, in timp ce altele o vad ca fiind o promovare a populismului. Pentru a intelege adevarul, trebuie sa vedem mai intai care erau crezurile autorului acestui basm.
Asculta |
Descarca |
Harriet Beecher Stowe - Coliba unchiului Tom
Romanul cunoscutei autoare Henriette Beecher Stowe, a fost publicat in anul 1852. Acest roman "Coliba Unchiului Tom" a avut parte de o enorma popularitate in epoca, datorita realismului cu care surprinde in paginile sale viata grea a sclavilor negri din America. Cu toate acestea, cele cateva atacuri impotriva cartii au impins-o pe scriitoare sa publice un alt roman, "A Key to Uncie Tom`s Cabin", anul 1853 - "Cheie pentru `Coliba Unchiului Tom"; in care apara acuratetea faptelor din roman. Romanul prezinta viata Unchiului Tom, un sclav intelept, de o mare noblete sufleteasca, pe care domnul Shelby, proprietarul sau, este nevoit sa il vanda in urma unor negustorii pagubitoare. Proprietarul trateaza cu negustorul de sclavi, pe nume Haley, vanzarea lui Tom si a micutului Jim. Jim fiind fiul mulatrei Eliza, camerista credincioasa a doamnei Shelby. Cum Tom isi urmeaza destinul fara revolta, mama micutului Jim hotaraste, imediat ce afla de tranzactia incheiata intre cei doi, sa fuga de pe plantatia domnului si doamnei Shelby, pentru a-si putea salva copilul. Apoi, romanul a fost structurat in capitole paralele si va urmari destinul acestor trei personaje. ( Tom, Eliza si Jim ) Tom, are sansa de a se afla in slujba unui proprietar omenos, Saint-Clare (care l-a cumparat de la targul de sclavi). Insa apoi va trebui sa suporte cruzimile plantatorului Simon Le-gree, bataile acestuia care i-au adus, intr-un final moartea. Tom va muri insa liber, deoarece, George Shelby (fiul fostului sau stapan) isi va respecta promisiunea de a-l elibera. George Shelby jura sa nu mai faca diferenta intre un om negru si un om alb. Doua negrese, care au avut de suferit cumplit de pe urma lui Simon Le-gree vor razbuna moartea lui Tom, facandu-l pe Legree sa isi piarda mintile si astfel si averea... Acestui sfarsit tragic i se opune destinul Elizei care, reusind sa depaseasca toate greutatile, ajunge intr-o tara lipsita de prejudecati, Canada, si apoi in Franta, unde a trait linistita alaturi de fiul ei Jim. Moartea lui Tom imprima romanului o forta extraordinara in condamnarea inechitatii, a diferentierii oamenilor in functie de culoarea pielii.
Asculta |
Descarca |
Mark Twain - Stire despre moartea mea
Tin minte ca acum noua ani, cand locuiam in Tedworth Square, la Londra, ziarele americane au primit prin telegraf stirea ca as fi pe moarte. Muribundul nu eram eu, un alt Clemens, un var al meu, care s-ar fi cuvenit sa moara, dar a scapat, nu stiu nici eu prin ce tertipuri sau alte manopere caracteristice clanului nostru. Corespondentii din Londra ai ziarelor americane au inceput sa ma asalteze, spre a se interesa de starea mea.
Asculta |
Descarca |
Mark Twain - Rugaciunea pentru turta dulce
Am inceput sa merg la scoala cand aveam vreo patru ani si jumatate. In acele zile de demult, la Hannibal, in Missouri, nu existau scoli de stat, ci numai doua scoli particulare, la care se cerea o taxa de douazeci si cinci de centi pe saptamana pentru fiecare elev, desi plata se facea pe apucate. Miss Horr ii dascalea pe copiii mai mititei intr-o sandrama de scanduri, aflata la capatul dinspre miazazi al Strazii Mari.
Asculta |
Descarca |
Mark Twain - Hipnotizatorul
Un eveniment tulburator in viata targusorului nostru a fost sosirea hipnotizatorului. Cred ca era in 1850. Nu sunt sigur, dar, in privinta lunii, imi amintesc precis - era in mai; amanuntul a dainuit in memoria mea vreme de cincizeci de ani. Cum a venit, hipontizatorul a inceput sa faca reclama spectacolului tau, fagaduind fel de fel de minunatii.
Asculta |
Descarca |
Pagini : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51